Kateřinský jarmark (a zkoušky v tomto týdnu)

Neděle, 21. 11. 2010  –  Rubrika: Nezařazené

Pondělí 22. 11. Holúbek II, zpěv s muzikou 15.30 – 16.00
Čtvrtek 25. 11. Přípravka 13.00 – 14.15 v jídelně KZŠ
Holúbek I 14.30 – 15.30 v jídelně KZŠ
kluci odzemek 15.30 – 16.30
Pátek 26. 11. vystoupení na Kateřinském jarmarku
Sraz starších dětí bude v 14.15 na faře.
Odchod z družiny mladších dětí v 14.00.
Na pódiu vystoupíme asi v 15.15.
S sebou: kroje (kluci krojové zástěry, starší děvčata vínové zadní sukně, kordulky, červené mašle do vlasů, sponky, gumičky), teplé oblečení pod kroj!!! děvčata hnědé nebo černé vlńáky, mladší děvčata by měla být učesaná
Program: Pásmo písní z Uh. Brodu, Verbuňk, Černý Janek

Quentin Massys 010

Legenda
Podle křesťanské legendy doložené od 10. století byla Kateřina vzdělanou egyptskou princeznou a stala se křesťankou pod vlivem jistého místního poustevníka. Během pronásledování křesťanů císařem Maxentiem vystoupila na obranu své víry a v disputaci přesvědčila o své pravdě padesát pohanských filozofů (císař je za to dal upálit). Maxentius – fascinovaný její osobností – jí nabídl místo po svém boku, ona však odmítla, protože se zasvětila panenství.
Proto ji zhrzený vládce nechal umučit. První pokus o popravu však byl neúspěšný: Hořící kolo, na něž měla být vpletena, zasáhl blesk. Proto jí císař nechal uřezat prsy a stít hlavu. Ze žil světice namísto krve prýštilo mléko a andělé zanesli mrtvé tělo na posvátnou egyptskou horu Sinaj. Zde byly ostatky později nalezeny a vystavěn dodnes stojící klášter sv. Kateřiny.
Kateřina je patronkou mimo jiné panen, učenců, studentů a učitelů, kolářů a několika dalších řemeslných profesí, námořníků a tiskařů, dále ochraňuje úrodu, pomáhá při migréně a nemocech jazyka a také při hledání utonulých.
Svátek připadá na 25. listopadu. Atributy, s nimiž je zobrazována, jsou kolo (na němž byla mučena), kniha (symbol učenosti), koruna a palmová ratolest (dva obecné symboly mučednictví jako vítězství).

Komentáře nejsou povoleny.