No právě. Víno je pro dospělé, kolonáda pro lázeňské hosty. Ale čokoláda je přece pro nás! A tak nezbývá, než litovat, že ani v Uherském Hradišti, ani v Luhačovicích, kde jsme v září vystupovali, na nás nikdo s čokoládou nepamatoval… Ale má cenu toho litovat, když nás obě města pohostila tak skvělými příležitostmi k vystupování? Fakt je, že asi ani ne…

Hradiště bylo slunné, příjemné, plné lidí, kteří se zastavili a podívali se, cože z Uherského Brodu dorazilo. Kromě Olšavy a dalších účinkujících jsme to byli i my. Stalo se tak u příležitosti letošních tamějších Slavností vína 2014, které se staly v poslední době jakýmsi folklorním festivalem dolňáckých souborů, účinkujících a krojů. Letos, v sobotu 13. září 2014 odpoledne jsme na pódiu Mariánského náměstí představili pásma Mlynáři a Sedzi, sedzi. Muzika zahrála svůj Maďarský čardáš. Ale v jednom se letošní účast od předchozích přece jen lišila. Nezúčastnili jsme se průvodu účinkujících, a to z důvodu počasí – dopoledne totiž hodně pršelo. Čokoláda možná právě proto nebyla… (ale vynahradili jsme si to při cestě domů! Pssst!)

A nebyla ani v Luhačovicích, na dalším z ročníků mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem 2014. Zúčastnili jsme se totiž až jeho závěru. Vystupovali jsme v neděli 21. září 2014 odpoledne na kolonádě, před Společenským domem. Opravdu jsme ale ani zde čokolády litovat nemuseli. Vynahradilo nám to totiž vědomí, že vystupujeme vedle našeho spřáteleného souboru Holúbek z Ostravy, vedle zajímavých účinkujících z Čech (výborní dva bratři) a vedle skvělé zpěvačky z Izraele, která svou poslední píseň interpretovala v takřka bezvadné češtině. Zahráli a zatancovali jsme si také u fontány na kolonádě a vzpomínky zůstali jak v našich zážitcích, tak i v záznamech kolemjdoucích i souborových fotografů a „vidozaznamovatelů“.

Vypadá to, že školní rok 2014/2015 je zahájen a náš soubor společně se svou školou vstoupil do svého 8. roku činnosti. Jsme rádi, že jsme si po prázdninách připomenuli něco z našeho repertoáru, mohli divákům ukázat něco z Uherského Brodu a okolí a především, vzpomněli jsme si na náš soubor, který nám vždycky připraví nezapomenutelné chvíle.

A že u toho někdy čokoláda chybí, vůbec nevadí!

Aleš Kapsa

PS: Moc dík naší bývalé člence souboru a začínající profesionální fotografce Madlen Hermanové za krásné fotky ze Slavností vína a taky manželům Mužíkovým i všem dalším rodičům za veškerou pomoc a podporu při těchto akcích:)

 

 

Přidat komentář